Wat is een BNC/ZNC ?

Een ZNC (of BNC, wat staat voor Bouncer) is een softwaretoepassing die wordt gebruikt als een tussenstation tussen een IRC-client en een IRC-server. Het kan worden geïnstalleerd op een server en worden geconfigureerd om verbinding te maken met een IRC-server namens de gebruiker. De gebruiker kan dan verbinding maken met de ZNC met hun IRC-client en de ZNC zal hun verbinding naar de IRC-server handhaven, zelfs als de client is afgesloten.

Dit heeft een aantal voordelen, zoals het behouden van een permanente aanwezigheid op IRC-kanalen, het ontvangen van privéberichten terwijl de gebruiker offline is, en het verminderen van het risico dat de gebruiker van het netwerk wordt gegooid als gevolg van onstabiele verbindingen. Bovendien kan de ZNC worden geconfigureerd om berichten op te slaan en te loggen voor later gebruik, wat handig kan zijn voor het bijhouden van gesprekken of het analyseren van discussies.

Hoe is ZNC tot stand gekomen?

ZNC werd voor het eerst ontwikkeld in 2003 door een ontwikkelaar genaamd psychon. Het oorspronkelijke doel was om een ​​stabielere en betrouwbaardere manier te bieden om verbinding te maken met IRC-servers. In tegenstelling tot andere IRC-bouncers die op dat moment beschikbaar waren, was ZNC geschreven in C ++, wat zorgde voor een betere prestatie en betrouwbaarheid.

Het project was open source en kreeg al snel een gemeenschap van ontwikkelaars die bijdroegen aan de verdere ontwikkeling en verbetering van de software. In de loop der jaren zijn er talloze functies toegevoegd aan ZNC, waardoor het een van de meest populaire en veelzijdige IRC-bouncers is geworden.

Tegenwoordig wordt ZNC nog steeds actief ontwikkeld en onderhouden door een team van ontwikkelaars en is het beschikbaar op verschillende platforms, waaronder Linux, Windows en macOS.

Heeft ZNC nog meer mogelijkheden?

Ja, ZNC biedt veel meer mogelijkheden dan alleen het fungeren als een bouncer tussen een IRC-client en -server. Hier zijn enkele van de andere functies die ZNC biedt:

Bouncer-modi: ZNC ondersteunt verschillende bouncer-modi, waaronder de mogelijkheid om meerdere clients tegelijkertijd aan te sluiten en hun verbindingen afzonderlijk te beheren. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld meerdere apparaten gebruikt om toegang te krijgen tot IRC.

SSL-ondersteuning: ZNC ondersteunt SSL-encryptie voor zowel verbindingen met de bouncer als verbindingen met de IRC-server. Dit zorgt voor een veiligere en meer beveiligde verbinding.

Proxy-ondersteuning: ZNC ondersteunt de mogelijkheid om verbinding te maken met IRC-servers via een proxyserver. Dit kan handig zijn als u zich achter een firewall bevindt of als u uw IP-adres wilt verbergen.

Module-systeem: ZNC heeft een uitgebreid module-systeem waarmee u de functionaliteit van de bouncer kunt uitbreiden en aanpassen. Er zijn honderden modules beschikbaar die verschillende functies toevoegen, zoals ondersteuning voor andere chatprotocollen, integratie met andere diensten en meer.

Webinterface: ZNC heeft een webinterface waarmee u de bouncer kunt configureren en beheren vanuit uw webbrowser. Dit kan handig zijn als u niet bekend bent met de commandoregelinterface van ZNC.

Multi-platform: ZNC is beschikbaar op verschillende platforms, waaronder Linux, Windows en macOS, wat het een veelzijdige oplossing maakt voor gebruikers van verschillende besturingssystemen.

Dit zijn slechts enkele van de mogelijkheden die ZNC biedt. Er zijn veel meer functies en opties beschikbaar, waardoor het een krachtige en veelzijdige tool is voor iedereen die regelmatig gebruik maakt van IRC.

IRC is al decennia oud, wordt ZNC nog bijgewerkt?

Ja, ZNC wordt nog steeds actief bijgewerkt en onderhouden door een team van ontwikkelaars. Aangezien IRC nog steeds een populaire manier is om online te communiceren, blijft ZNC een belangrijk onderdeel van de IRC-ecosysteem.

Nieuwe versies van ZNC worden regelmatig uitgebracht met bugfixes, verbeteringen en nieuwe functies. Bovendien is ZNC een open source-project, wat betekent dat het door de community kan worden bijgedragen en verbeterd.

Het ontwikkelingsteam streeft ernaar om de software zo stabiel en betrouwbaar mogelijk te houden, en om ervoor te zorgen dat het compatibel blijft met de nieuwste IRC-standaarden en -protocollen. ZNC blijft dus een belangrijke tool voor mensen die IRC gebruiken en het is waarschijnlijk dat het nog vele jaren ondersteund en bijgewerkt zal worden.

Kan je op mobiele aparaten gebruik maken van ZNC?

Ja, het is mogelijk om ZNC op mobiele apparaten te gebruiken. Er zijn verschillende IRC-clients beschikbaar voor zowel Android als iOS die compatibel zijn met ZNC. Hier zijn enkele voorbeelden van IRC-clients die werken met ZNC:

AndChat (Android)

IRCCloud (Android en iOS)

LimeChat (iOS)

Colloquy (iOS)

Quassel (Android)

Om ZNC op mobiele apparaten te gebruiken, moet u uw bouncer toegankelijk maken via internet en de benodigde gegevens, zoals het adres en de poort van uw bouncer, uw gebruikersnaam en wachtwoord, invoeren in de instellingen van uw IRC-client.

Het gebruik van ZNC op een mobiel apparaat kan handig zijn als u onderweg toegang wilt hebben tot uw IRC-kanalen en berichten. Het kan ook nuttig zijn als u meerdere apparaten gebruikt om verbinding te maken met IRC, omdat ZNC de mogelijkheid biedt om verbinding te maken vanaf elk apparaat dat internettoegang heeft en dat uw bouncer-gegevens heeft.

Heeft ChattersNet een ZNC dienst ?
Ja zeker heeft ChattersNet een ZNC dienst.

Ik wil een ZNC account!
Je kan een ZNC account aanvragen in #help of door het contactformulier te gebruiken.