Wat is een BNC/ZNC ?
ZNC is een IRC-netwerkbouncer of BNC. Het kan de client loskoppelen van de eigenlijke IRC-server en ook van geselecteerde kanalen. Meerdere clients van verschillende locaties kunnen tegelijkertijd verbinding maken met een enkele ZNC-account en verschijnen daarom onder dezelfde bijnaam op IRC. Het ondersteunt SSL-beveiligde verbindingen en IPv6.


Hoe is ZNC tot stand gekomen?
ZNC is geschreven in C ++ en heeft een licentie onder de Apache-licentie.

Heeft ZNC nog meer mogelijkheden?
Het hoofdprogramma, dat al meerdere gebruikers, afspeelbuffers per kanaal en transparante DCC-bouncing bevat, kan worden uitgebreid met modules. Modules kunnen worden geschreven in Python, Perl, Tcl of C ++. Beschikbare modules omvatten logging-functionaliteit, Blowfish-codering, gebruikers- en kanaalbeheer, wegfunctionaliteit, een partijnijn en meer. Een erg populaire module is webadmin: het biedt een manier om gebruikers en kanalen eenvoudig te beheren met alleen een webbrowser. ZNC ondersteunt ook ident-spoofing via oidentd.

IRC is al decenia oud, word ZNC nog bijgewerkt?
ZNC is in ontwikkeling sinds juli 2004, als een alternatief voor psyBNC dat crashte voor de auteur van ZNC, en nieuwe releases worden regelmatig gemaakt. Het heeft gunstige beoordelingen gekregen, vooral in vergelijking met psyBNC, en heeft een actieve community op IRC.

Kan je op mobiele aparaten gebruik maken van ZNC?
Medio 2009 is de populariteit van ZNC onder iPhone-gebruikers toegenomen nadat meldingsmodules voor Colloquy en Growl zijn gepubliceerd.

Leuk! Maar met andere clienten?
Sinds 2012 zijn IRC-clients begonnen te integreren met ZNC: tijdens het verzenden van kanaalbuffers naar de client, gebruikt ZNC een tijdstempel die aangeeft wanneer elk bericht is ontvangen en de client dit laat zien in plaats van het tijdstip waarop de client heeft de buffer ontvangen. Deze functionaliteit is geïmplementeerd als een protocoluitbreiding.

Heeft Chattersnet ook ZNC?
Ja, Chattersnet heeft ook een znc service, hier kan je gratis gebruik van maken op enkel Chattersnet servers. Andere netwerken zijn daarbij niet toegestaan.

Ik wil een ZNC account!
Dat kan, ga hiervoor naar #help ( Of via het contact formulier) om een account aan te vragen aan 1 van onze operatoren.